Vad är Drupal?

Sedan millennieskiftet sker publicering på internet inte genom att personer skriver HTML-kod, utan genom publiceringsverktyg – onlineverktyg som används för att skriva, redigera, publicera och organisera texter. Det finns en stor mängd publiceringsverktyg att använda, för allt från webbtidningar, wiki-sajter, fotogallerier eller komplexa webbplatser som Facebook.

Drupal är ett verktyg för att utveckla egna publiceringsverktyg. Genom att ladda hem Drupal och ett antal moduler kan utvecklare – eller du själv – konfigurera Drupal till ett publiceringsverktyg som passar dina ändamål. Det kan vara allt från webbplatser för din förening till världsledande tidskrifter eller webbplatser för regeringar.

Det är en viktig poäng att Drupal inte måste skötas av licenserade utvecklare, utan kan laddas hem och användas gratis av vem som helst. Drupal sprids nämligen med öppen källkod. När du laddat hem Drupal är du inte bara fri att använda programmet hur mycket du vill, du får också studera och ändra i dess kod, kopiera programmet och ge bort det (eller till och med sälja!) till andra. Drupal har inga licenskostnader och inga andra hakar än att kod du bidrar till Drupal även den måste licenseras under öppen källkod.

Den öppna källkoden har bidragit till att Drupal har ett stort och livkraftigt community. I skrivande stund har över 700 000 personer registrerat ett användarkonto på drupal.org, Drupals huvudsajt. Det har de gjort för att ställa frågor och delta i diskussioner som sker i något av de många forum som finns. I communityt finns människor med vitt skilda kompetenser, som diskuterar och utbyter erfarenheter med varandra för att kunna använda Drupal bättre. Samtidigt blir Drupal som community och som mjukvara bättre och rikare.

Här är några av de egenskaper som brukar nämnas som Drupals starka sidor.

  • Flexibiliteten. Drupal är byggt för att kunna förändras och utökas i både funktion och utseende. Du kan bygga precis det publiceringsverktyg du behöver och du kan fortsätta att utveckla det efter behov.
  • Communityt. Dries Buytaert, som grundade och fortfarande leder Drupalprojetet, säger regelbundet att Drupal handlar mer om människor än om kod. Den stora, öppna och livkraftiga gemenskapen runt Drupal är det som garanterar att Drupal som mjukvara finns och utvecklas vidare.
  • Säkerheten. Drupal och många av de tillhörande modulerna har en mycket bred testabas och det finns väl utvecklade rutiner för att ta hand om säkerhetsärenden.
  • Snabbheten i utveckling. Tack vare de mångtaliga och mångsidiga modulerna till Drupal kan man på relativt kort tid utveckla stora och avancerade webbplatser.
  • Den moderna tekniken. Många av Drupals utvecklare använder Drupal som plattform för att testa nya tekniker som dyker upp på internet. Det betyder att funktioner kan bli tillgängliga i Drupal flera år innan de når en del andra plattformar.
  • Licensen. Drupal kostar inte en krona i vare sig startavgift eller årsavgift. Än viktigare är att du inte är bunden till givna leverantörer och att du har full frihet att använda och förändra mjukvaran som du vill.
  • Glädjen. Att använda och utveckla i Drupal är kreativt och inspirerande. Ett verktyg som kan engagera sina användare och utvecklare kan leda till positiva effekter långt utanför den webbplats man planerade.

På den här webbplatsen kan du läsa mer om vad Drupal är och hur det kan användas. Du kan också komma i kontakt med någon av de leverantörer som finns i Sverige, som mer än gärna svarar på frågor. Vill du testa Drupal själv finns tips och guider på svenska Drupalforumet och både nybörjare och erfarna utvecklare som kan hjälpa dig på traven.

Välkommen!

Läs mer om communityt kring Drupal här.